ULJE CRNOG KUMINA (KIMA) JAČA OTPORNOST ORGANIZMA- IMUNITET

Sa znanstvenog gledišta koja su počela u zadnjih 40-tak godina na različitim sveučilištima, na kojima je provedeno preko 200 istraživanja, potvrđena su nevjerovatna svojstva crnog kima .

Dosadašnja ispitivanja ulja crnog kima pokazala su da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava. Ulje crnog kumina je imunomodulator, tj. regulira funkcije imunološkog sustava – jedan od načina je da stimulira rast limfocita T i B.

Zahvaljuči kemijskom sastavu ulje crnog kumina sadrži preko 100 aktivnih sastojaka koji ga čine vrlo blagotvornim i njegova djeletvornost je nevjerojatno velika. Iz zakonskih razloga, nažalost, nije nam dozvoljeno pisati više detalja o djelovanju ulja Crnog kima i o njegovim višestrukim mogućnostima primjene.

Da bi saznali više o ovoj nevjerojatnoj biljci, preporučujemo da pročitate literaturu na ovu temu i sami se informirate.




Njemacki imunolog dr. med. Peter Schleicher i egipatski doktor med. Mohamed Saleh su zajedno napisali knjigu o crnom kuminu u kojoj objašnjavaju da crni kim djeluje na taj način što direktno djeluje na jačanju obrambenog sistema koji je u organizmu zadužen za obranu. Crni kumin u tolikoj mjeri jača obrambeni sistem da je kasnije isti u stanju se sam braniti.

Imunitet ili otpornost organizma je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti.

U tvari koje štetno djeluju na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite .

Imunološki sustav ima ulogu prepoznati, neutralizirati, uništavati i otklanjati te tvari u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije. Imunitet možemo zamisliti kao interaktivni sustav između nas i okoliša. Jednostavnije rečeno, ako naš imunološki sustav besprijekorno funkcionira nećemo oboljeti usprkos napadu različitih uzročnika, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Stoga možemo reći da zdrav imunološki sustav čini osnovni preduvjet za zdravlje čovjeka, kao i dug i kvalitetan život. Ako je oslabljena aktivnost imunološkog sustava podložniji smo različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost povećava sklonost alergijama i tzv. autoimunim bolestima (organizam reagira na vlastito tkivo).

Oslabljeni organizam najčešće se prepoznaje po slijedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost, umor, gubitak težine i česte glavobolje.


Odabirom 100% prirodnog pripravka - ULJA CRNOG KUMINA (KIMA) -učiniti ćete prvi pravi korak prema jačanju Vašeg IMUNITETA, a na kojem će Vam organizam biti veoma zahvalan.

Najjednostavniji način da se Vaše tijelo obogati vitalnim tvarima iz ulja crnog kima je doza od dva do tri puta na dan po 20-25 kapi (odrasle osobe) ulja crnog kumina poslije jela. Uzimanje bi se trebalo provoditi u periodu od tri do šest mjeseci. Ulje crnog kima možete konzumirati samo ili ga umiješajte u malo meda.

Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja crnog kumina dolazi tek nakon 8 do 12 tjedana redovnog konzumiranja.

Napomena: Ulje crnog kima (kumina) ne preporučuje se trudnicama i osobama sa transplantiranim organima.

Kod osoba koje su dijabetičari može dovesti do naglog snižavanja razine šećera u krvi !



OBILJEŽJA I POVIJEST CRNOG KIMA-KUMINA lat.Nigella Sativa

Crni kumin ili crni kim, čurekot (lat.Nigella Sativa) je jednogodišnja biljka koja pripada porodici žabnjaka ( Ranunculaceae) , visoka između 30 i 60 cm sa stabljikom obraslom dlačicama i sjajnim zelenim listovima. Cvat je mliječnobijeli s plavkastim ili zelenkastim vrhovima.Sjemenke crnoga kumina (kima) nalaze se u čahurama iz kojih se širi aromatični začinski miris koji podsjeća na komorač, anis, a uspoređuju ga i s mirisom kamfora i kajeputa. Okus mu je lagano gorak i pikantan.

Budući da crni kim voli topla i oborinama siromašna staništa, Južni Egipat je više nego idealno područje za sjetvu. Veliki doprinos daje rahlo i pjeskovito tlo, koje pogoduje da se crni kumin osjeća dobro i ostvaruje idealan kemijski sastav.


Egipatski crni kumin (kim) lat. Nigella Sativa nije samo dragocjeno dopunsko sredstvo prehrani koje čini veliku uslugu ljudskom zdravlju, nego je kao sjemenka osobito ukusan začin koji se koristi pri izradi kruha, peciva, salata, čaja.....

Crni kumin (kim), (lat. Nigella Sativa) je tradicionalno poznat na srednjem istoku gdje ga zovu“ Habbat al Barakah“ i veoma je cijenjen kao lijek za mnoge bolesti. Koristio se i u mnogim zemljama srednjeg istoka, a tisućama godina prevozio preko luka Afrike i Azije.

Putujući kroz povijest ulje crnog kima potiče iz drevnog Egipta i faraona koji su koristili crni kim kao snažan prirodni lijek kod mnogih zdravstvenih tegoba. Liječnici toga vremena uvijek su imali zdjelicu sjemenki crnoga kumina (kima) za poboljšanje izlučivanja mokraće, protiv nadutosti i bolova u trbuhu.

Poznato je da je u grobnici Tut-ankh-amuna(Faraona) pronadjena bočicaulja crnog kumina, a i to da su Nefertiti i Kleopatra koristile ulje crnog kima za njegu tijela i kao dodatak pri kupanju.

Po riječima proroka Muhameda:

"Crni kumin sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt."

Dragocjena svojstva crnog kumina poznata su još iz davnina, pa je cijenjen u mnogim kulturama širom zemaljske kugle. Sjeme crnog kima (lat. Nigella Sativa) spominje se i u Bibliji pod nazivom "cumin", gdje su sjemenke korištene pri izradi kruha kao lijek protiv nadutosti, bolova u trbuhu i plućnih bolesti.

U Grčkoj antici je crni kumin bio poznat kao sredstvo za jačanje pri fizičkoj i psihičkoj slabosti bolesnika.



SVOJSTVA HLADNO PREŠANOG ULJA

Proces prešanja sjemenki crnog kima iz Egipta zadovoljava najviše kriterije kvalitete i čistoće. Hladno prešana ulja u visokom postotku zadržavaju sve svoje prirodne sastojke kao što su vitamini, minerali i masne kiseline.

Ulje crnog kumina u prirodnoj formi dobiveno od sjemenki crnog kima iz Egipta sadrži visok udio dragocjenih nezasićenih omega 3 i omega 6 masnih kiselina za dnevnu potrebu ljudskog organizma. Udio nezasićenih masnih kiselina je oko 84%, a udio zasićenih masnih kiselina oko 16%.

Biljna ulja se dobivaju iz sjemenki i ljuske na dva načina

Prvi način je HLADNO PREŠANJE gdje temperatura ne prelazi 60°C, a drugi način je VRUĆA ESTRAKCIJA pri kojoj se koriste temperature do200°C. Prvi postupak je vrlo skup, pa se primjenjuje puno rjeđe nego drugi.

Na drugi način višestruko se povećava iskoristivost sirovina što znači da se dobija više ulja, ali takvo ulje je baš iz tog razloga slabije kvalitete.

Zato hladno tiještena ulja uglavnom i to u visokom postotku zadržavaju sve svoje prirodne sastojke kao što su: vitamini, minerali i nezasićene masne kiseline.

- ULJE CRNOG KUMINA (KIMA) - je ulje vrhunske kvalitete dobiveno iz egipatskih sjemenki crnog kima (kumina) postupkom hladnog tiještenja.

Spektar masnih kiselina u ulju crnog kumina (kima)-

  • - kaprinska kiselina 0,08%
  • - laurinska kiselina < 0,05%
  • - miristinska kiselina 0,22%
  • - eruka- kiselina 0,06 %
  • - palmitinska kiselina 13,22%
  • - lignocerinska kiselina 0,19%
  • - palmitolska kiselina 0,24%
  • - uljna kiselina 24,46%
  • - linolna kiselina 54,73%
  • - alfa-linolna kiselina 0,38%
  • - arahinska kiselina 0,27%
  • - behenska kiselina < 0,05%
  • - eicosenska kiselina 0,43%
  • - margarinska kiselina 0.07%
  • - stearinska kiselina 3,44%
  • - eicosadinska kiselina 2,17%

Jedan od najvažnijih sastojaka ulja crnog kumina (kima) je eterično ulje Nigelon semohiprepion.



Pronađite nas na facebook-u